Mladá oravská kapela GOODBYE GUNS sa dostáva do čoraz širšieho povedomia poslucháčov, aj keď zatiaľ nevydala žiadny album. Nedávno predstavila svoje prvé video k singlu Broken a my sme sa rozhodli vyspovedať speváka a gitaristu Matúša. Video “Broken” a skladbu “Fly” nájdete v článku.



LiveMusic: Kto sú Goodbye Guns? Veľa čitateľov a poslucháčov vás ešte nepozná, tak nám povedzte niečo o histórií kapely. Nechcem vás škatuľkovať, takže skúste opísať vašu hudbu.

Matúš: Spoznali sme sa pred tromi rokmi, keď sme už mali za sebou niekoľko jednotlivých projektov v rámci Oravy. Zistili sme, že máme k sebe blízko nielen ako kamaráti, ale aj po hudobnej stránke, čo nás odvtedy spojilo. Postupom času sme našli ideálne miesto, z ktorého sme si vlastnými silami vybudovali našu útulnú skúšobňu, kde sme sa zatvorili a začali sme spoločne tvoriť naše prvé vlastné skladby.

Čo sa týka hudby, je pomerne rôznorodá. Niekedy sa mierne blíži k bluesu, inokedy sa pristihneme pri tom, ako hráme reagge rytmus, ktorý sa mieša s grungeovým refrénom. Takže je to taká neidentifikovateľná rôznorodá zmeska. Nešli sme do kapely s tým, že Goodbye Guns bude jasný
štýl. Proste to takto z nás ide a my nechávame tomu voľný priebeh. Hrávame kde sa dá, resp. kde nás pozvú. Zatiaľ sme väčšinu koncertov odohrali na Orave, v budúcnosti plánujeme zavítať aj do iných kútov Slovenska.

LM: Prečo názov Goodbye Guns?

M: Vznik názvu je opradený rôznymi teóriami. Mali sme hrať prvý koncert a potrebovali sme názov. Už ani nie je jasné koho to bol nápad. Ale už nám to prischlo. Mnohí si náš názov spájajú s knihou od Ernesta Hemingwaya „Zbohom zbraniam“ no podobnosť je čisto náhodná. Nemáme radi zbrane, to určite, ale výstižnejší je preklad „Zbrane na rozlúčku“, čo ale vôbec
nemá symbolizovať nutkanie vpáliť si po našom koncerte guľku do hlavy.

LM: Máte za sebou prvý klip, to je určite pre vás nadšenie a obrovský krok vpred. Kto
ho režíroval? Bolo to všetko vo vašich rukách?

M: Klip ku skladbe Broken bol pre nás veľkým prelomom. Celkovo by sa dalo povedať, že Broken prelomila ľady našej doterajšej tvorby a dostala nás do novej sféry, o ktorej sme predtým ani netušili.

Kameru, strih a celkovo réžiu mala v rukách naša priateľka, výborná fotografka a tiež občasná spoluhráčka - Margaret Broz. Na jej podnet vlastne klip vznikol. Jednoducho nás jedného dňa oboznámila s tým, že chce ku skladbe Broken natočiť klip. Prekonzultovali sme spolu pár vecí a pustili sme sa do realizácie. Natočili sme ho za dva dni a po mesiaci postprodukčných prác
uzrel svetlo sveta. Zdá sa, že máme šťastie na talentovaných fanúšikov.


LM: Takéto kroky vás určite posúvajú ďalej robiť hudbu. Čo vás motivuje? Pre veľa hudobníkov to sú fanúšikovia. Platí to aj vo vašej kapele?

M: Motivuje nás veľa vecí, vždy ked úspešne odohráme koncert, dodáva nám to silu isť ďalej. Veľkou motiváciou sú pre nás samozrejme fanúšíkovia. Nič viac nepoteší, ako keď za Vami príde neznámy človek, ktorý vás prvý krát počul a úprimne vám povie, že sa mu vaša hudba páči. A aj to je pre nás impulz k tomu, aby sme tvorili ďalšie nové veci.

LM: Spievate v angličtine. Píšete si texty sami? Čím sa inšpirujete? Máte aj slovenské skladby?

M: Texty píšem prevažne ja a väčšina z nich je v angličtine. Inšpirácia prichádza každý deň, často vtedy, keď to najmenej čakáte. Zopár slovenských textov je aj z dielne spisovateľa Jarka Broza. Zatiaľ máme dve slovenské skladby, ďalšia je v rozpracovanom štádiu. Nie sme výlučne viazaní na anglický jazyk, ale s anglickým textom sa nám lepšie pracuje a preto ho preferujeme.

LM: Čo plánujete do budúcnosti? Môžeme vás niekde vidieť koncertovať?

M: Radi by sme v budúcnosti nahrali náš prvý album, veľa koncertovali. Aj keď je ťažké dostať sa do povedomia širšej verejnosti. V blízkej dobe nemáme naplánované zatiaľ žiadne koncerty. Momentálne intenzívne pracujeme na nových skladbách.

GOODBYE GUNS - FLY

LM: Keďže ste mladí, predpokladám, že študujete. Ako sa stretávate?

M: Sme „rozlietaní“ po vysokých školách na Slovensku, ale snažíme sa stretávať vždy keď je to možné, aj keď niekedy je naozaj o nervy dohodnúť sa na dátume, ktorý by vyhovoval všetkým. Ale nevzdávame to! Preto sa vždy radi vraciame domov.

LM: Máte nejakú obľúbenú kapelu, s ktorou by ste chceli hrať na jednom pódiu?

M: Zo slovenských kapiel by sme si určite radi zahrali s Le payaco, Sounds Like This, Diego, Korben Dallas, Longital, The Cubes a podobne. To by bol pre nás určite veľký zážitok.


LM: Chceli by ste niečo odkázať naším čitateľom?

M: Keď niekde uvidíte plagát blížiaceho sa koncertu Goodbye Guns, ráčte ho strhnúť, tisícnásobne skopírovať a rozdávať okoloidúcim, ktorí by mohli túto udalosť premeškať. Môžete si o nás tiež pohovoriť doma, v práci, v škole alebo len tak s kamarátmi. A keď raz budeme slávni, tak budete vedieť, že je to len kvôli vám. Vopred vám za túto snahu ďakujeme a tešíme sa na stretnutie na koncertoch.

Vo virtuálnom svete Goodbye Guns nájdete na: